‘Pff, als ik ook maar een stukje gelopen heb, dan voel ik toch zo’n stekende pijn in mijn benen. Het lijkt wel kramp!? Terwijl ik helemaal niks anders gaan heb!? Het beperkt mij in het dagelijks leven, wat zou dat toch kunnen zijn?’

Claudicatio – Etalagebenen:

Waarom heb ik pijn in mijn benen en waarom heet dit etalagebenen?

Bij claudicatio zijn de slagaders van de benen vernauwd of afgesloten, waardoor spieren te weinig zuurstof krijgen vanuit het bloed tijdens inspanning. Dit zorgt voornamelijk voor een stekende pijn en het gevoel van kramp in de benen. Wanneer je door een winkelstraat loopt en je moet stoppen met lopen door de pijn, is het net alsof je telkens stopt om de etalages te bekijken. Vandaar de naam claudicatio intermittens, wat betekent ‘mank lopen met tussenpozen’.

Wat is belangrijk om te doen als ik last heb van etalagebenen?

Slagaderverkalking is een ouderdomsziekte, maar het proces wordt versneld door een ongezonde leefstijl. Denk hierbij aan roken, te vet eten, nuttigen van alcohol en weinig beweging zorgen dat dit verouderingsproces versneld. De verkalking kan in alle slagaders voorkomen, dus ook in de slagaders van het hart. Het is dus belangrijk om een gezondere leefstijl te creëren om het risico op hart- en vaataandoeningen te verminderen!

Hoe kan ik het risico op hart- en vaataandoeningen dan verminderen?

 • Stoppen met roken!
 • Eet gezond en gevarieerd
 • Beperk alcohol gebruik
 • Vermijd verzadigde vetzuren
 • Streef naar een gezond gewicht
 • Beweeg veel
 • Wees matig met zout

Wat kan de fysiotherapeut op dit moment voor mij betekenen?

De fysiotherapeut gaat samen met u een individueel oefenprogramma voor thuis opstellen. Het programma bestaat uit looptherapie en enkele oefeningen die u in of rondom het huis kunt uitvoeren. Het doel is om de loopafstand zonder pijn te vergroten waardoor uw conditie en spierkracht verbeterd. Daarnaast is de fysiotherapeut er voor u om u te helpen en steunen tijdens het bevorderen van een gezonde levensstijl! Dit gaan wij doen via telefonisch consult of videobellen, modern toch!?

Wilt u gaan voor een gezonde levensstijl gaan en leren omgaan met deze klachten?

Dat is een goede insteek! U kunt contact opnemen via ons telefoonnummer: 046-4374664 of info@fysiotherapiegcn.nl en dan gaan wij snel aan de slag met u!

Tips voor looptherapie @home:

 • Probeer een vast tijdstip op de dag aan te houden om de wandelen
 • Maak eventueel gebruik van een stappenteller of loopapp
 • Zorg voor goede, comfortabele schoenen ter voorkoming van blessures
 • Doe vervangende training bij slecht weer: traplopen, op en af stappen van eerste traptrede

Written by 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *