Fysiotherapie GCN Beek Fysiotherapie GCN Geleen
Kerklaan 11b                    Dahliastraat 9
6191 GM Beek                     6163 CH Geleen
                     t Beek: +31 (0)46 4374664
                     t Geleen: +31 (0)46 4757474
                     e : info@fysiotherapiegcn.nl

Kwetsbare ouderen hebben baat bij fysiotherapie om fit te blijven. (16-01-2014)

Bij Fysiotherapie GCN doen wij er alles aan om de ouderen in onze praktijk zo fit mogelijk te houden.
Het belang daarvan wordt in het volgende artikel nog maar eens uitgelegd.
Twijfel niet om een afspraak te maken of kom eens langs voor meer uitleg over fysiotherapie, de vergoeding of de beweegcoach.Kwetsbare ouderen hebben baat bij fysiotherapie om fit te blijven.

Ouderen die in een verzorgingshuis wonen willen zo onafhankelijk mogelijk blijven, maar zijn tegelijk afhankelijk van zorg. Het zou daarom volgens Weening-Dijksterhuis goed zijn om in een trainingsprogramma bepaalde fitheidseigenschappen, zoals spierkracht, lenigheid, uithoudingsvermogen, coördinatie en balans te trainen. Om een trainingsprogramma te ontwikkelen, vergeleek de promovenda 27 studies over ouderen die in een verzorgingshuis wonen. Ze concludeert dat deze studies overtuigend laten zien dat een dergelijk trainingsprogramma kan bijdragen aan fitheid, zelfredzaamheid en kwaliteit van leven.


Vervolgens ontwikkelde ze een trainingsprotocol (een combinatie van spierkrachttraining, balanstraining en functionele training) die ze in een aantal experimenten onder ouderen testte. Het ging daarbij om ouderen met spierzwakte, ondervoeding, verminderde loopsnelheid, uitputting en een laag niveau van fysieke activiteit, of ten minste drie van deze aspecten. In totaal deden 164 deelnemers mee met een gemiddelde leeftijd van 84 jaar. Opvallend genoeg bleek een groepstraining niet effectief om de zelfredzaamheid te verbeteren en zorgafhankelijkheid te verminderen. Weening-Dijksterhuis pleit daarom voor een individuele aanpak, met meer oog voor actuele fitheid en meer overleg tussen zorgverleners.


Betsy (Elizabeth) Weening-Dijksterhuis (Groningen, 1958) studeerde Fysiotherapie aan de Academie voor Fysiotherapie in Groningen. Zij verrichtte haar promotieonderzoek bij onderzoeksinstituut SHARE van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Het onderzoek werd gefinancierd door de Hanzehogeschool Groningen, Lectoraat Transparante Zorgverlening. Weening-Dijksterhuis werkt als geriatriefysiotherapeut in een eerstelijnspraktijk in de stad Groningen en als docent fysiotherapie aan de Hanzehogeschool Groningen.

 Bron: rug.nl

bel me

Vul de velden in en je wordt z.s.m. gebeld

Twitter

Ga direct naar

Contact

Fysiotherapie GCN Beek    Geleen

Kerklaan 11B                       Dahliastraat 9 
6191 GM Beek                    6163 CH Geleen
+31 (0)46 4374664             +31 (0)46 4757474

Maandag en woensdag: 08u-20u
Dinsdag en donderdag: 08u-21u
Vrijdag: 08u-18u

home | contact | sitemap

Copyright © 2013, Fysiotherapie GCN